Zuid-Afrika | Tips & highlights

Zuid-Afrika | Tips & highlights

Ga je binnenkort naar Zuid-Afrika en zoek je nog een aantal leuke tips? Lees dan vooral even verder. Wij hebben zoveel mooie dingen ondernomen, van de wonderschone natuur tot aan culinair eten, deze tips wil ik graag met je delen. Omdat ik bang ben dat het reisverslag veel te lang zal worden, neem ik jullie vooral mee in de tips en highlights. 

Kaapstad 
Onze reis begon in Kaapstad, een prachtige stad. Aangezien we een vrij strak programma hadden hebben we lang niet alles kunnen bezichtigen, een mooie reden om ooit weer eens terug te gaan. Want ondanks alle negatieve verhalen en onrust in het land, is Zuid-Afrika een prachtig mooi land waar je zo verliefd op wordt.

Airbnb 
Rob en ik vinden het heerlijk om onze reis zelf samen te stellen, daar zitten vaak heel wat uren werk in. Als je niet alleen wilt overnachten in hotels, kan ik je aanrader om ook eens op Airbnb te kijken, ik kwam zoveel mooie appartementen tegen, voor relatief weinig geld. De eerste vier nachten hebben we in twee verschillende Airbnb’s gezeten, we doen dit wel vaker, maar ook in Zuid-Afrika is ons dit goed bevalen.

The old biscuit mill 
Is heerlijk om een middag rond te struinen. Je hebt daar allerlei leuke winkeltjes en een markt waar je de hele middag kan eten en drinken. 

The pot luck club
Dit restaurant is leuk om een hapje te eten, maar toch zou ik de eettentjes bij de food market adviseren. 

Green square market
Mocht je nog allerlei souvenirs willen kopen, ben je hier bij het juiste adres. 

V&A Waterfront
Kan je het niet laten om te gaan shoppen, ga een middag naar de V&A Waterfront, je vindt hier 450 winkels en allerlei soorten restaurants. V&A Waterfront ligt in het historisch hart van de haven en biedt een prachtig uitzicht op de Lion’s Head en de Tafelberg. Vanaf hier kan je ook de boot nemen naar Robbeneiland, dit hebben wij helaas niet kunnen doen. 

Chapmans Peak Drive 
Mocht je naar Kaap de Goede Hoop willen, dan zou ik hier de hele dag vooruit trekken en via Chapmans Peak Drive  route rijden. Deze waanzinnige mooie route (van 9 kilometer) is echt de moeite waard. Je rijdt hier zwierend langs 114 bochten van Noordhoek naar de vissersplaats Hout Bay. Hout Bay is overigens ook de moeite waard om te stoppen, hier heb je een leuke food market zitten, waar je je ook weer prima kan vermaken met eten, drinken en live muziek. Ook niet vergeten om af en toe te stoppen tijdens het rijden van deze mooie route, je komt namelijk echt pareltjes van uitzichten tegen, die je niet wilt missen. 

Kaap de Goede Hoop
Persoonlijk vind ik dit lichtelijk overschat, het is puur het bord waar iedereen met zijn kop op de foto wilt, maar daar is ook alles mee gezegd. Maar, toch leuk om dit weer af te strepen. Je kan op de terugweg via Boulders Beach rijden, hier kan je de pinguïns zien. 

Constantia wijnhuis 
Als je naar Zuid-Afrika gaat, wil je vast ook wat heerlijke wijnen drinken. Dit zat er voor mij niet in dit jaar in verband met een baby opkomst, maar Zuid-Afrika heeft zoveel mooie wijnhuizen. Constantia wijnhuis is iets commercieel, maar zeker de moeite waard om even heen te gaan. 

Tafelberg
Deze mag je niet missen. Wij hebben deze berg niet beklommen, leek ons iets teveel van het goede, maar als je online je tickets boekt, kan je zo met de gondel naar boven en scheelt een hoop wachten. Neem wel warme kleren mee, want het weer kan boven nogal verrassend zijn. 

Stellenbosch
Na drie nachten Kaapstad moesten we weer door, op naar de wijnstreek. Ook voor Stellenbosch geldt, kijk op Airbnb, je vindt zoveel mooie accomodaties wij sliepen twee nachten in ‘Casa Mori’ een fantastische Italiaanse bed & breakfast met een waanzinnig mooi uitzicht. 

Babylonstoren 
Is de oudste Nederlandse boerderij met groente-en een fruittuin, ook vind je hier allerlei mooie planten. Mocht je er langs rijden is dit zeker leuk om even te stoppen en een wijnproeverij te doen.

Waterkloof Wines
Onze tweede dag in Stellenbosch bestond uit eten, wijnproeven (voor mij de sapjes) en heerlijk rond rijden. Mocht je in de buurt zijn zou ik een tafeltje boekje bij ‘Waterkloof Wines’ wat een waanzinnig mooi en goed restaurant. Ze kennen in Zuid Afrika geen sterren, maar dit restaurant was zeker sterwaardig. Je kan er uren genieten van het eten en het prachtige uitzicht. Let wel op om bijtijds te reserveren. 

Indochine 
Wellicht hadden we al zo een mooie ervaring bij Waterkloof Wines gehad dat dit restaurant wat tegen viel, Indochine moet namelijk nog beter zijn, alleen vonden wij dit niet het geval. Dit restaurant viel ons helaas behoorlijk tegen. We hebben verder bij veel leuke restaurants gegeten, maar als ik dat ook met jullie deel, wordt dit reisverslag giga lang. 

Johannesburg 
Na twee nachten Stellenbosch moesten we weer door naar de volgende bestemming. We vlogen naar Johannesburg en hebben daar een auto gehuurd om naar Suncity te rijden. Suncity is een soort Las Vegas van Zuid-Afrika. Wij hebben helaas niets van Johannesburg gezien omdat we daar geen tijd meer voor hadden in onze planning en aangezien we hier drie dagen moesten verblijven voor een congres van Rob. Qua veiligheid moet je op zowel de luchthaven Kaapstad als Johannesburg alert zijn, bij ons is gelukkig alles goed gegaan en heb mij eerlijk gezegd niet echt onveilig gevoeld. 

The Palace of the Lost Hotel
Tja, waar kan je dit hotel mee vergelijken? Dit imposante hotel is vooral heel mooi en groot. Het heeft alles, van casino tot aan een namaak strand. Wij lagen vooral lekker bij het zwembad, mocht je even willen ontspannen is dit hotel zeker een aanrader, maar naar drie nachten heb je het ook wel weer gezien.

Safari Pilanesberg
Onze eerste safari begon in Pilanesberg, dit vulkanisch gebied is bijzonder om te zien, omdat het heel anders is dan bijvoorbeeld het Krugerpark. Het blijft zo bijzonder mooi om de dieren in het wild te zien. 

Bushwa 
Na drie dagen Sun City, moest de reis weer voortgezet worden, In totaal hebben we 10 accommodaties gehad in 2,5 week tijd, best veel vandaar dat we overal ook vrij kort zaten, maar hierdoor wel heel veel hebben kunnen zien. De tweede helft van de reis bestond voornamelijk uit safari’s. We begonnen in Bushwa, gelegen bij Vaalwater (3 uur rijden vanaf Sun City) deze kleinschalige Lodge was ook weer een pareltje. Van een deel van de ‘big five’ tot aan de zonsondergang zien, onder het genot van een drankje.

Phalaborwa 
Na Vaalwater en Pilanesberg hadden we al een leuk voorproefje wat betreft de safari’s gehad. Nu kon het echte werk beginnen: het Nationaal Kruger park. Bij Phalaborwa hebben we een nachtje geslapen om de volgende ochtend vroeg zelf door het Kruger park te gaan rijden, toch wel een beetje spannend, maar ook weer zo een tof avontuur. Houd er rekening mee, dat je in het Kruger park niet hard mag en kan rijden, mocht je een lange afstand moeten overbruggen neem dit mee in de planning, anders kom je het park niet meer uit. Van Phalaborwa hebben wij zelf niet veel van gezien, er zit in ieder geval een fijn restaurant: Bushveld Terrace, zeker een aanrader. 

Nationaal Kruger Park 
Bij het kopen van de tickets staat een bord waar opstaat bij welke plek je welk dieren kan spotten (niet gegarandeerd natuurlijk, maar wel een kans). Hier zou ik een foto van maken zodat je dit in de gaten kan houden. Ik vond het zo bijzonder om door dit park te rijden en deze wonderschone natuur te bewonderen. Alleen de luipaard stond nog op de lijst, dan zou de ‘big five’ compleet zijn, nog geen 30 min in het park zagen we ineens wat auto’s staan en je raadt het al de luipaard lag daar. Wat een prachtig plaatje was dat. Verder hebben we talloze andere dieren gespot, van neushorens tot olifanten. Ook in het Nationaal Kruger Park geldt, doe geen domme dingen en houd de dieren goed in de gaten. 

Xanatseni – private camp
Als je in de wildernis wilt verblijven dan is deze plek heel bijzonder, je slaapt hier namelijk op een park waar een aantal huisjes staan midden in de wildernis. Dat wil zeggen dat er gewoon olifanten, luipaarden en giraffen voorbij kunnen lopen. Wij verbleven hier 2 nachten en deden in de middag en ochtend de safari’s. Door de droogte van dit jaar konden we helaas niet veel veel dieren spotten, dat was erg jammer. Maar de beleving was fantastisch, echt een aanrader! 

Khaya Ndlovu 
Aangezien we een behoorlijke actieve vakantie hadden, wilden we ook nog iets van ontspannen. We verbleven nog drie nachten bij Khaya Ndlovu, wederom een prachtige accommodatie en zo stijlvol ingericht. Na bijna 10 safari’s gedaan te hebben vonden we het wel genoeg, tijd om nog even flink na te genieten van deze geweldige reis. Khaya Ndlovu heeft het allemaal, fijne massages, heerlijk eten en bovenal een prachtig uitzicht. ’S avonds kan je ervoor kiezen om met zijn allen aan de lange tafel te eten, erg gezellig!

Wij hebben intens genoten van Zuid-Afrika en kunnen niet wachten om ooit weer terug te gaan. Zuid-Afrika heeft het allemaal, een prachtige natuur, heerlijk eten, geen tijdsverschil, een fijn klimaat, vriendelijke mensen en natuurlijk de wijnen die ik toch een keer moet proeven. Je hoort natuurlijk ook her en der de negatieve verhalen en er is enige onrust in Zuid-Afrika, maar daar hebben wij gelukkig niets van mee gemaakt. 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *